Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia.

Kaloryczność botwiny

Botwina to idealne warzywo dla osób, które są na diecie. Kaloryczność 100 g ugotowanych liści to ok. 27 kcal. W wersji surowej jest to jeszcze mniej, bo jedynie 19 kcal. Nawet osoby będące na diecie mogą bez problemu sięgać po potrawy oparte na botwinie, bez obawy o nadliczbowe kilogramy.

Musimy uważać jedynie na to, z czym podajemy botwinkę. Jeżeli ugotujemy na jej bazie zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami — kaloryczne sosy lepiej zastąpić czymś lżejszym, np. sokiem z cytryny.

Właściwości botwiny

Botwina, czyli młode liście i korzenie buraków ćwikłowych to dobre źródło żelaza. Jest to więc świetne rozwiązanie dla każdej osoby, które mają problemy z anemią. Regularne spożywanie botwiny lub buraczków może skutecznie wyeliminować te dolegliwości. Pomoże również kobietom mającym problemy z miesiączkowaniem.

Oprócz żelaza znajdziemy w niej również spore ilości przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Udowodniono także, że antyoksydanty mają działanie antynowotworowe.

Jeżeli szukamy smacznego źródła witamin, to botwinka jest idealnym wyborem. Przede wszystkim zawiera spore ilości witaminy C, dzięki czemu poprawia naszą odporność i wzmacnia organizm. To również dobre źródło kwasu foliowego i witamin z grupy B. To zestaw idealny dla kobiet, w szczególności w okresie ciąży.

Botwina wspaniale sprawdzi się w diecie osób narażonych na duży stres, ponieważ dobroczynnie wpływa na układ nerwowy.

Botwinka to również źródło siarki mającej zbawienny wpływ na naszą cerę. To argument głównie dla pań mających z nią problemy. Połączenie z witaminą C i antyutleniaczami to idealny sposób na zachowanie pięknej cery i uporanie się z problemami skórnymi.

Regularne spożywanie botwiny to też idealny sposób na detoksykację. Pomaga w odkwaszaniu i oczyszczaniu organizmu, usprawniając funkcjonowanie wątroby. Osoby, które prowadzą niezbyt zdrowy tryb życia lub często sięgają po ciężkostrawne potrawy powinny włączyć buraczki do swojej diety, aby wspomóc wątrobę i przyspieszyć usuwanie toksyn.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Ugotowana czy na surowo?

Botwinę możemy włączyć do diety w wielu postaciach – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najbardziej klasyczną wersją jej podania jest zupa, którą większość z nas pamięta jeszcze z dzieciństwa. W odważniejszej wersji możemy dodać do niej ser feta lub mleko kokosowe.

To jednak nie koniec! Młode liście buraczków świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów, dodatku do kaszotto czy nadzienia do tarty.

Botwinę możemy jednak jeść również na surowo, o czym część z nas zupełnie zapomina. Młode listki wystarczy opłukać i ewentualnie nieco posiekać, aby stały się idealnym dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby surowe liście i łodygi zblendować z dodatkiem innych warzyw i owoców – powstanie wówczas smaczne smoothie, idealne na drugie śniadanie lub lekką przekąskę.

Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, by sięgać po surową botwinę. Buraki nie są ciężkostrawne, a taki dodatek do dań to dobre urozmaicenie codziennej diety. Taka wersja to również dużo większa ilość błonnika, który bardzo dobrze wpływa na nasz układ trawienny.

Jeżeli obawiamy się jedzenia surowych liści buraczków wystarczy potraktować je tak samo, jak szpinak – lekko sparzyć gorącą wodą. Będą wówczas miękkie, ale zachowają wszystkie swoje cenne właściwości.

Botwinka ma jednak jedną wadę – posiada dużą zawartość kwasu szczawianowego, który niekorzystnie wpływa na organizm. Jego częste spożywanie przyspiesza wypłukiwanie się wapnia z organizmu oraz może zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Potrawy z botwiny dobrze jest łączyć z produktami nabiałowymi – np. serami lub jogurtami. Dzięki temu zniwelujemy niekorzystny wpływ kwasu szczawianowego na nasze zdrowie.

Niepozorna botwina to prawdziwa bomba witamin i minerałów, które są nam niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Włączmy ją do diety, póki jest jeszcze dostępna i ma najwięcej dobroczynnych właściwości.

Zobacz więcej:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Jak ugotować makaron idealny?