Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?
![Małgorzata Pypeć](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/img-20150919-170638-2e5623f426e0.jpg)
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia.
![](https://i.wpimg.pl/O/730x0/m.smaczneblogi.pl/sezon-na-botwinke-2ff3e56861fe47.png)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kaloryczność botwiny
Botwina to idealne warzywo dla osób, które są na diecie. Kaloryczność 100 g ugotowanych liści to ok. 27 kcal. W wersji surowej jest to jeszcze mniej, bo jedynie 19 kcal. Nawet osoby będące na diecie mogą bez problemu sięgać po potrawy oparte na botwinie, bez obawy o nadliczbowe kilogramy.
Musimy uważać jedynie na to, z czym podajemy botwinkę. Jeżeli ugotujemy na jej bazie zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami — kaloryczne sosy lepiej zastąpić czymś lżejszym, np. sokiem z cytryny.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Właściwości botwiny
Botwina, czyli młode liście i korzenie buraków ćwikłowych to dobre źródło żelaza. Jest to więc świetne rozwiązanie dla każdej osoby, które mają problemy z anemią. Regularne spożywanie botwiny lub buraczków może skutecznie wyeliminować te dolegliwości. Pomoże również kobietom mającym problemy z miesiączkowaniem.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Oprócz żelaza znajdziemy w niej również spore ilości przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Udowodniono także, że antyoksydanty mają działanie antynowotworowe.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jeżeli szukamy smacznego źródła witamin, to botwinka jest idealnym wyborem. Przede wszystkim zawiera spore ilości witaminy C, dzięki czemu poprawia naszą odporność i wzmacnia organizm. To również dobre źródło kwasu foliowego i witamin z grupy B. To zestaw idealny dla kobiet, w szczególności w okresie ciąży.
Botwina wspaniale sprawdzi się w diecie osób narażonych na duży stres, ponieważ dobroczynnie wpływa na układ nerwowy.
Botwinka to również źródło siarki mającej zbawienny wpływ na naszą cerę. To argument głównie dla pań mających z nią problemy. Połączenie z witaminą C i antyutleniaczami to idealny sposób na zachowanie pięknej cery i uporanie się z problemami skórnymi.
Regularne spożywanie botwiny to też idealny sposób na detoksykację. Pomaga w odkwaszaniu i oczyszczaniu organizmu, usprawniając funkcjonowanie wątroby. Osoby, które prowadzą niezbyt zdrowy tryb życia lub często sięgają po ciężkostrawne potrawy powinny włączyć buraczki do swojej diety, aby wspomóc wątrobę i przyspieszyć usuwanie toksyn.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ugotowana czy na surowo?
Botwinę możemy włączyć do diety w wielu postaciach – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najbardziej klasyczną wersją jej podania jest zupa, którą większość z nas pamięta jeszcze z dzieciństwa. W odważniejszej wersji możemy dodać do niej ser feta lub mleko kokosowe.
To jednak nie koniec! Młode liście buraczków świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów, dodatku do kaszotto czy nadzienia do tarty.
Botwinę możemy jednak jeść również na surowo, o czym część z nas zupełnie zapomina. Młode listki wystarczy opłukać i ewentualnie nieco posiekać, aby stały się idealnym dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby surowe liście i łodygi zblendować z dodatkiem innych warzyw i owoców – powstanie wówczas smaczne smoothie, idealne na drugie śniadanie lub lekką przekąskę.
Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, by sięgać po surową botwinę. Buraki nie są ciężkostrawne, a taki dodatek do dań to dobre urozmaicenie codziennej diety. Taka wersja to również dużo większa ilość błonnika, który bardzo dobrze wpływa na nasz układ trawienny.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jeżeli obawiamy się jedzenia surowych liści buraczków wystarczy potraktować je tak samo, jak szpinak – lekko sparzyć gorącą wodą. Będą wówczas miękkie, ale zachowają wszystkie swoje cenne właściwości.
Botwinka ma jednak jedną wadę – posiada dużą zawartość kwasu szczawianowego, który niekorzystnie wpływa na organizm. Jego częste spożywanie przyspiesza wypłukiwanie się wapnia z organizmu oraz może zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Potrawy z botwiny dobrze jest łączyć z produktami nabiałowymi – np. serami lub jogurtami. Dzięki temu zniwelujemy niekorzystny wpływ kwasu szczawianowego na nasze zdrowie.
Niepozorna botwina to prawdziwa bomba witamin i minerałów, które są nam niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Włączmy ją do diety, póki jest jeszcze dostępna i ma najwięcej dobroczynnych właściwości.
Zobacz więcej:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Małgorzata Pypeć](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/img-20150919-170638-2e5623f426e0.jpg)
Polecane przez autora:
- Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian
- Pietruszkowe smoothie
- Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze