Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

Makaroniki zawojowały świat deserów. Są smaczne i przepięknie wyglądają, a w dodatku można przygotować je niemal w każdym smaku i kolorze. Od tradycyjnych waniliowych czy czekoladowych po wariacje o smaku tiramisu czy herbaty matcha. Nic więc dziwnego, że stały się jednymi z najpopularniejszych ciasteczek ostatnich lat.

Przepisów na makaroniki jest wiele. Łączy je jednak jedno – duża precyzja, której potrzeba, aby deser w pełni się udał. W przypadku tych ciasteczek nie ma mowy o dodawaniu składników na oko czy niedokładnym czasie pieczenia. Zanim zabierzemy się za ich przygotowywanie, warto zaopatrzyć się w kilka gadżetów, które nam to ułatwią.

Mata do pieczenia

Doskonałe rozwiązanie dla estetów oraz osób, które mają problemy z idealnym wyłożeniem masy na makaroniki. Silikonowa mata ma nakreślone kształty kółek, dzięki czemu ciasteczka podczas pieczenia nie rozleją się na boki.

Makaroniki nie muszą być co prawda idealnie okrągłe, jednak wszelkie niedociągnięcia w kwestii ich kształtu są od razu widoczne i psują efekt finalny. Nierówne makaroniki trudniej jest też przełożyć i dokładnie skleić, dlatego mata do pieczenia może okazać się bardzo pomocna.

Rękaw cukierniczy

Używamy go do precyzyjnego wykładania ciasta na blaszkę. To przydatny gadżet zwłaszcza dla osób, które nie dysponują matą do pieczenia makaroników. Dzięki niemu będziemy w stanie wyłożyć masę w kształcie idealnych kółeczek.

Rękaw cukierniczy zakończony okrągłą tylką przyda się także podczas przekładania ciasteczek kremem. Końcówka nie może być jednak zbyt szeroka, ponieważ nadmiar nadzienia może wypływać z makaroników po ich złożeniu.

Słodkie inspiracje

Waga i termometr

W przygotowywaniu makaroników kluczowa jest duża precyzja. Przy odmierzaniu składników konieczne jest skorzystanie z wagi kuchennej, która pomoże nam zrobić to dokładnie tak, jak jest w przepisie. Najlepiej gdyby waga posiadała specjalną miskę, umożliwiającą zważenie produktów płynnych, np. białek jaj.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Termometr cukierniczy to z kolei kluczowy element podczas przygotowywania syropu cukrowego. Pozwoli na określenie jego idealnej temperatury, dzięki czemu ciasto na makaroniki będzie miało odpowiednią konsystencję i wyrośnie zgodnie z oczekiwaniami.

Pieczenie makaroników to kwestia precyzji i odrobiny cierpliwości. Warto jednak chociaż raz spróbować przygotować ten deser. Jego smak i wygląd są doskonałą nagrodą za trud włożony w ich upieczenie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?